6 Punca Kegagalan Buah Pinggang

Buah pinggang merupakan dua organ dalaman yang berbentuk kacang sebesar genggaman tangan. Pencegahan awal dengan mengenalpasti punca penyakit buah pinggang adalah sangat penting.

Buah pinggang berupaya mencuci darah dari sisa buagan dan lebihan air yang diperlukan oleh tubuh badan dan mengawal cecair secara optimum untuk badan. Harus diingat, buah pinggang ini tiada tanda awal untuk berlaku. Erti kata lain ialah dipanggil pembunuh senyap.

Punca penyakit buah pinggang yang perlu diperhatikan

#1 – Kencing Manis

Tidak ada perkara yang menjadi kegemaran ramai seperti “pengambilan gula”, dalam kalangan rakyat Malaysia sendiri. Kencing manis telah menyumbang lebih 60 peratus kes baru pesakit yang melakukan rawatan dialisis di Malaysia.

Penyakit buah pinggang tidak terjadi kepada pesakit diabetis jika tekanan darah yang baik dan kawalan gula darah dalam keadaan yang baik dapat membantu mencegahnya. Kawalan ketat terhadap pengambilan makanan seharian kita boleh memberi manfaat besar dalam mengurangkan risiko buah pinggang.

#2 – Darah Tinggi

Tekanan darah tinggi merupakan antara punca utama kepada penyakit buah pinggang. Keadaan ini akan mengakibatkan tekanan tambahan pada saluran darah dalam tubuh badan anda, termasuk penapis buah pinggang yang terlalu kecil dan rapuh tidak berfungsi secara optimum.

Kawalan berat badan, senaman dan ubatan mampu mengawal peningkatan tekanan darah. Mengekalkan tekanan darah dalam julat yang normal dapat membantu memperlahankan kerosakan buah pinggang.

#3 – Mempunyai halangan atau penyumbatan pada ginjal

Kerosakkan buah pinggang akan berlaku jika anda mempunyai bekas-bekas luka dari jangkitan yang wujud dalam buah pinggang. Boleh juka berlaku apabila anda mempunyai gumpalan darah atau permukaan kolesterol yang telah menghalang saluran darah daripada berfungsi dengan lebih baik dalam ginjal anda.

Sesetengah halangan ini boleh diperbaiki untuk memastikan fungsi dalam buah pinggang adalah baik dan tidak tersekat. 

#4 – Pengambilan ubat tahan sakit yang berlebihan dan alahan terhadap ubat antibiotik

Penggunaan secara maksima ubat tahan sakit yang bukan steroid iaitu anti radang (NSAID) dikait rapat dengan berlakunya keradangan buah pinggang yang boleh mengakibatkan kegagalan buah pinggang. Pesakit harus lebih berjaga-jaga dengan memastikan kandungan setiap ubat yang diambil mendapat kelulusan daripada pakar dan doktor.

Satu pil mampu memberi kesan yang berbahaya kepada pesakit yang berisiko kepada kegagalan buah pinggang.

#5 – Keradangan

Penyakit tertentu, seperti glomerulipephritis (penapis buah pinggang yang merdang), boleh merosakkan buah pinggang. Kadangkala kerosakkan itu sempurna lengkap untuk menyebbkan kegagalan buah pinggang. Sesetengah ianya berlaku disebabkan oleh keturunan keluarga.

Jadi, kenalpasti sejarah keluarga anda. Boleh jadi kerosakkan buah pinggang juga disebabkan keturunan.

#6 – Trauma atau kemalangan

Kemalangan, kecederaan, sebahagian pembedahan dan pancaran sinar-X dapat mengurangkan aliran darah ke buah pinggang. Ini menyebabkan kegagalan buah pinggang. Jika ianya tidak dieawat dengan cepat, ianya boleh menjadi lebih kronik.

Apakah Cara Untuk Mengatasi Masalah Buah Pinggang?

Selain daripada perubatan moden, anda juga boleh mengatasi penyakit buah pinggang ini dengan mengamalkan makanan sunnah Arabic Gam. Khasiatnya diakui sejak turun temurun lagi secara tradisional dalam merawat serta mencegah daripada penyakit buah pinggang.

Untuk lebih mudah, anda boleh mengamalkan Jus Al-Wiqoyah. Formula khas daripada Arabic Gam bagi marawat buah pinggang.